2021-06-03 19:09:59• hírek • Bede Emőke

Bagosi Ilona magyartanár kapta idén a Kölcsey Nagydíjat

Bagosi Ilona, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium magyartanára kapta ebben az évben az iskola szülői bizottsága által alapított Kölcsey Nagydíjat.

„A Kölcsey Nagydíj arany fokozatát az idén olyan pedagógus kollégánk kapja, aki egyike azoknak az embereknek, akik többek, mint tanár. Igazi nevelő, aki egész lényével nevel. Odafigyel arra, hogy a diákok jól érezzék magukat az iskolában, igyekszik olyan tevékenységekre is alkalmat teremteni, amelyek a tanórákon túl is a közösség építését meghatározzák. Ő volt az, aki kitalálta, és Szatmárnémetiben először megszervezte a picuravatót, az ötödikesek beavató ünnepségét.


Az élek során több mint 30 diákja választotta hivatásaként a tanári pályát, személyes példája irányadó volt számukra. Pályafutásának meghatározó vonása, hogy mindig nagy hangsúlyt fektetett a tanórai keretek kibővítésére. Tanárként, emberként példaképe lehet a fiatal generációknak. Olyan kölcseys tanár, akinek szíve együtt dobban az iskoláéval, aki pedagógusként magasra tette a mércét, elsősorban maga előtt, és ezt a mércét állította tanítványai és saját gyermekei elé is, akikre saját bevallása szerint a legbüszkébb a világon.


Személyes példájával szerette elérni, sőt túlszárnyalni a határokat. Olyan pedagógus, aki valóban gyökereket és szárnyakat ad a rábízottaknak. Magyartanár, akinek az anyanyelv szépsége, a tiszta beszéd, az igényes nyelvhasználat mindenek felett fontos, mindennek azonban nem csak az alapos szakmai tudás az alapja, hanem jellemének, tanári lényének is meghatározó vonása a Kányádi által megfogalmazott gondolat, „Egyetlen batyunk, botunk, fegyverünk az anyanyelv.” Tanítványainak képletes batyujába az anyanyelv mindenek felett való tiszteletét, a kifejezés fontosságát, a megszólalás nyelvi igényességét, a gondolat tisztaságát, az irodalom, a kultúra tiszteletét helyezi évtizedek óta. Lelki- és emberi tartásával példát mutatva neveli emberré a rábízott diákokat. Mindig kereste a lehetőséget arra, hogy utat találjon diákjai lelkéhez, hogy észrevétlenül mélyítse el a tananyagot, hogy játszva oktasson. 25 éve működteti iskolánkban az anyanyelvápoló kört, ő a Tintaszósz és a Kölcsey-évkönyvek fáradhatatlan szerkesztője” – méltatta Bagosi Ilona tanárnő munkásságát Pataki Enikő iskolaigazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: